top of page

Vijf voordelen van duurzaam ondernemen

Bijgewerkt op: 6 sep. 2022

1. Besparen energierekening

Duurzaam ondernemen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. Het eigen energieverbruik verminderen is de eerste stap, bijvoorbeeld door een efficiënt isolatiesysteem. Een tweede stap is om zelf duurzame energie op te wekken. Bij Talent voor de gemeente doen we dit door het gebruik van zonnepanelen.

2. Vitaler personeel

Duurzaam ondernemen betekent ook duurzaam personeelsbeleid. Dit leidt tot minder ziekteverzuim en daarnaast neemt de productiviteit van medewerkers toe. Duurzaam personeelsbeleid kan bestaan uit het stimuleren van een gezonde levensstijl, maar ook door aandacht te geven aan individuele kwaliteiten, wensen en motivatie van medewerkers. Bij Talent voor de gemeente stelt iedereen een persoonlijk ontwikkelplan op. Hierin is niet alleen aandacht voor professionele zaken, maar stellen we ook persoonlijke en privé gerelateerde ontwikkelingsdoelen. Dit plan bespreken wij elk half jaar één op één tijdens een activiteit naar keuze. Hierbij kun je denken aan een picknick of een uitgebreide wandeling.

3. Wat je uitstraalt, trek je aan

Een groen imago brengt vele voordelen met zich mee. Wanneer je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, trek je doorgaans personeel aan die dit zelf ook belangrijk vindt. Een duurzame levensstijl staat bij ons hoog op het prioriteitenlijstje, de een sport elke dag, de ander rijdt elektrisch met de auto of fiets en de volgende houdt er een milieubewust dieet op na!

4. Voordeel op de markt

Daarnaast levert het ook voordeel op, in zowel de business to business als business to consumer markt. Bij aanbestedingen hebben milieubewuste bedrijven vaak een streepje voor op de concurrentie. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de consumenten let op duurzaamheid bij de aankoop van een product. Onze klantenkring (gemeenten) heeft op dit gebied natuurlijk een voorbeeldfunctie, vanuit dit perspectief gezien gaan wij er vanuit dat wij een streepje voor hebben op de niet-duurzame concurrentie! (Dossier Duurzaam Ondernemen, 2019)

5. Voor de toekomst

In het klimaatakkoord is bepaald dat in Nederland in 2030 de CO2-uitstoot met 50 procent gedaald moet zijn en in 2050 zelfs met 95 procent. Dit wil de overheid bereiken door de Regionale Energie Strategie (RES), hierbij werken onder andere gemeenten, netbeheerders en bedrijven samen om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Bedrijven moeten hiervoor aan steeds meer regelgeving voldoen. Daarnaast kunnen ondernemers bij het verduurzamen ook gebruik maken van verschillende subsidies. Maar uiteindelijk draait het er natuurlijk om dat we door duurzaam te ondernemen samen een betere en vooral duurzame wereld creëren!

Wij van Talent van de gemeente zijn daar in ieder geval bewust mee bezig!

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page