Bezuinigen als gemeente is altijd lastig. Je kunt het eigenlijk ook nooit goed doen. Belangrijk is het echter wel om weloverwogen en (voor zover mogelijk) gedragen keuzes te maken. De ‘kaasschaafmethode’ is allang niet meer voldoende voor de meeste gemeenten om de grote uitdagingen te dekken. Daarom moeten er soms rigoureuze keuzes gemaakt worden. Onze observatie is dat in de praktijk snel wordt gekozen voor het bezuinigen op autonome taken zoals cultuur, wat vaak voor weerstand vanuit de gemeenschap zorgt. Een recent voorbeeld hiervan zien we bij de gemeente W, waarbij grote bezuinigingen binnen de cultuursector dreigen. Tot onvrede van veel inwoners en organisaties.
Bezuinigingen vanuit het rijk
Doordat er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard minder beschikbaar zal zijn voor gemeenten, worden deze geconfronteerd met de noodzaak om vanaf 2026 flink te bezuinigen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is naar aanleiding hiervan met het opmerkelijke financiële advies gekomen om in 2024 en 2025 sluitende begrotingen op te stellen, maar vanaf 2026 niet-sluitende begrotingen te presenteren. Dit is natuurlijk ongebruikelijk, toch wordt deze handeling gerechtvaardigd door de dringende behoefte om de gevolgen van de beslissingen van het kabinet en de bezuinigingen duidelijk te maken.
Financieel advies
Bij Talent voor de gemeente realiseren we ons dat dit financieel advies voor veel gemeenten onconventioneel en uitdagend kan zijn, gezien het gebruikelijke financiële beleid. Talent voor de gemeente kan ondersteuning bieden bij financiële uitdagingen zoals bezuinigingen en het opstellen van begrotingen, met als doel om een evenwicht te vinden tussen financiële verantwoordelijkheid en het behoud van culturele rijkdom en voorzieningen. Wij streven altijd naar duurzaam en efficiënt financieel advies, zelfs tijdens bezuinigingen.
Meer weten? Neem vrijblijvend contact op 👉 info@talentvoordegemeente.nl
Comments