top of page

7 Tips voor doelstellingen binnen de begroting: Tip 7. Vier je successen

Vandaag tip 7 in de reeks ‘7 Tips voor doelstellingen binnen de begroting’. In deze laatste blog geven we de meest eenvoudige, maar tegelijkertijd misschien ook wel de belangrijkste tip, namelijk; vier je successen!

Doelen stellen zou volgens ons niet om het afstraffen van niet behaalde doelen moeten gaan, maar juist om het vieren van de behaalde doelstellingen en geboekte progressie. Daarnaast is een niet behaalde doelstelling geen kwestie van falen, maar juist een leer- en bijstuur moment. Toch blijft het lastig om er in de praktijk een gewoonte van te maken om succes daadwerkelijk te vieren. Daarom geven wij drie voorbeelden om in de praktijk effectief successen te vieren.

Trakteren

De klassieker onder het vieren van successen. Een stukje taart, Tony Chocolonely repen of natuurlijk de gezonde variant lekker vers fruit doet het altijd goed. Een geschikt moment hiervoor is de vaststelling van de begroting. We zien het vaker bij onze opdrachtgevers dat ze na de vaststelling trakteren op iets lekkers of zelfs een etentje voor de meest betrokkenen. Omdat wij denken dat iedereen in meer of mindere mate bij het begrotingsproces betrokken is zijn wij voorstander van een lekkere, maar gezonde traktatie voor de hele organisatie.

Succes spion

Een originele manier om succes te vieren is door periodiek een ‘succes spion’ aan te wijzen. Een teamlid krijgt voor een bepaalde periode de verantwoordelijkheid om successen te spotten binnen het team of de afdeling. Aan het eind van de periode mag de ‘succes spion’ tijdens een teamoverleg of de vrijmibo (vrijdagmiddagborrel) vertellen wie welke successen heeft behaald.

High Five

De meest laagdrempelige manier om successen te vieren is door het uitdelen van High Fives. Erg geschikt bij het behalen van kleine successen. Het mooie hiervan is dat het geen inspanning kost maar toch veel energie kan geven!

Het vieren van successen kan natuurlijk op nog veel meer manieren, maar hierboven hebben we in ieder geval de meest klassieke (trakteren), de origineelste (succes spion) en de laagdrempeligste (High Five’s) met jullie gedeeld.

Dit was alweer de laatste blog van deze reeks. We hebben het gehad over een goede basisstructuur, het smart maken van subdoelstellingen, het gebruik van indicatoren, kengetallen en activiteiten, begrijpelijk schrijven, de ‘Begroting in één oogopslag’ en het vieren van successen. Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over deze onderwerpen maar de basis hebben we nu wel behandeld. Heeft u nog vragen over een van de 7 tips voor doelstellingen binnen de begroting? Neem dan gerust contact met ons op via info@talentvoordegemeente.nl of telefonisch 0481-725929!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page