top of page

Rechtmatigheidsverantwoording bij gemeenten - Deel 1, Introductie

Bijgewerkt op: 6 sep. 2022

Gemeenten en provincies staan voor een nieuwe uitdaging, vanaf 2021 moeten ze namelijk zelf een rechtmatigheidsverantwoording afleggen in hun stukken. Dit betekent dat niet meer de accountant, maar het college verantwoording dient af te leggen in hoeverre de in de jaarrekening verantwoorde baten en lasten, alsmede de balansmutaties rechtmatig tot stand zijn gekomen. De verantwoordingsgrens zal hierbij door de raad vastgesteld worden tussen de 0% en 3%.

Kostenverlagend effect

De VNG riep de gemeenten in 2018 al op om alvast aan de slag te gaan met de voorbereidingen. Door tijdig te beginnen met de rechtmatigheidsverantwoording is er nog tijd om de genomen maatregelen te evalueren en bij te sturen. Echter zijn in 2020 veel gemeenten nog steeds niet begonnen, wij van Talent voor de gemeente zijn van mening dat het nu toch wel echt de hoogste tijd wordt om er werk van te maken. De wetswijziging heeft namelijk een grote impact op de lokale overheidsinstanties. Het uitgangspunt van de commissie Bedrijfsvoering en Auditing Decentrale Overheden (BADO is dat het een positieve cultuurverandering en het op orde brengen van de interne processen moet stimuleren binnen gemeenten. Daarnaast benoemt commissie BADO ook dat deze verandering een kostenverlagend effect zou moeten hebben.

Het is echter de vraag of dit in de praktijk voor alle gemeenten geldt. Dit zal afhangen van de vraag in hoeverre de gemeente in control is en zijn interne processen op orde heeft. Is de organisatie niet in control, dan staat de gemeente voor een grote uitdaging. Toch zijn veel gemeenten er inmiddels van overtuigd dat de wetswijziging omtrent de rechtmatigheidsverantwoording meer kansen dan bedreigingen met zich meebrengt.

Hulp nodig?

Wij van Talent voor de gemeente helpen gemeenten met alle zaken omtrent rechtmatigheidsverantwoording en interne controle. Een van de manieren waarop wij dit doen is door onze kennis te delen in deze bloggenreeks. Hierbij gaan wij onder andere dieper in op de kansen en uitdagingen op het gebied van rechtmatigheidsverantwoording bij gemeenten. Daarnaast helpen wij gemeenten ook in de praktijk, dit doen we met ons projectteam rechtmatigheidsverantwoording. Ons projectteam bestaat uit een aantal gerenommeerde controllers binnen gemeenten en uiteraard een aantal van onze eigen talenten, in onze volgende blog stellen wij ze aan jullie voor.

Wilt u meer weten? Vraag dan een vrijblijvend gesprek aan met een van onze financiële adviseurs die gespecialiseerd zijn in de rechtmatigheidsverantwoording. Neem hiervoor contact op met Hans Geurts via hans@talentvoordegemeente.nl of 06 29 51 74 74.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page